Double look

2018
Exploratieve architectuur
Leren kijken met als onderwerp 3 x 250 meter steenweg

De steenweg is een architecturale bron van inspiratie die doorheen het landschap snijd en waarlangs veel Belgen wonen, werken en consumeren. Ze verbind steden met elkaar, en biedt in de kantlijn van haar doorsnedes doorheen het landschap plaats voor allerlei activiteiten om zich te ontwikkelen. Door haar ongeplande karakter levert de steenweg een typisch Belgisch tafereel op. De drang naar bouwen, ondernemen en consumeren komt samen op de steenweg. Alle functies die de steenweg in zich draagt, werken – tegenstrijdig – samen met elkaar.

Elk stukje bewoonde oppervlakte langs de steenweg getuigt van een drang naar het creëren van plekken. De mix van formele en functionele architectuur, de romantische voortuin met de perfect gesnoeide haag en de beeldentuin van een fervent verzamelaar, maakt de steenweg een enorm rijke plek. Een inspirerende plek. De positie van elementen ten opzichte van elkaar, ongepland maar samenwerkend als beeld, werken esthetisch bijzonder goed.

Ik vraag mij vaak af waarom ik die brei aan gebouwen, hagen, reclameborden, vreemd geplaatste objecten, zo interessant vind. In het kader van de masterstudio The double look, die zich op de steenweg focust als onderwerp voor een onderzoek naar hoe we kijken, ben ik gaan inzoomen op de interessante composities die ontstaan wanneer verschillende architecturale elementen samenkomen. Immers, nergens anders is het mogelijk zo’n mengeling van elementen te vinden zonder dat iemand er nog maar aan denkt orde in de chaos te scheppen.
Een boeiend tafereel.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!